U Sveučilišnoj knjižnici će se dvama predavanjima obilježiti  nacionalni program Godina čitanja programom RestaURAtori u knjižnicama, koji provode Udruga URA i Hrvatsko restauratorsko društvo.

Što šteti umjetninama? Bit će to razgovor o stručnoj literaturi namijenjen široj publici, a koristit će i vlasnicima umjetnina i starina. Edukacijom o zaštiti, očuvanju i obnovi umjetnina i starih predmeta građanima se nastoji približiti konzervatorsko-restauratorska djelatnost i podići svijest o trajnoj važnosti baštine.

Program se održava organizaciji Hrvatskog restauratorskog društva i Udruge učenja, rada i aktivnog građanstva – URA i sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija putem Poziva za dodjelu potpora programima koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u kulturi RH u 2021. godini.

Prvo izlaganje je  13. 10. 2021. u  18:00povodom Europskog dana konzervacije-restauracije, koji se obilježava 14. 10.

Naslov izlaganja: Što šteti umjetninama?  razgovor o knjigama:

  • – Rhiannon Clarricoates, Helen Dowding, Alexandra Gent: Colour change in paintings, Archetype.
  • – David Pinniger:Pest management in Museums, Archives and Historic Houses, Archetype.

Drugo izlaganje je 10. 11. 2021. u  18:00, povodom Dana hrvatskih knjižnica, koji se obilježava 11. 11.

Naslov izlaganja: Autentičnost – krivotvorine i kopije umjetnina

Erma Hermenes, Tina Fiske: Art conservation and authenticities, materials, concept, context, Archetype.

Predavačica: Maja Sučević Miklin, doc. mag. art.

U sklopu provedbe Projekta građani imaju prilike vidjeti izložbu postera članova Hrvatskog restauratorskog društva i partnerskih strukovnih udruženja iz inozemstva.

Ulaz je slobodan, uz obaveznu najavu na e-mail: glagoljica@svkri.hr U prostoru knjižnice obavezno je pridržavati se propisanih epidemioloških mjera.

Program uz Godinu čitanja – Novi list

 

RestaURAtori u knjižnicama

Program RestaURAtori u knjižnicama sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija kao program koji potiče čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj u 2021. godini.

Udruga URA kao nositelj programa na inventivan način povezuje knjižničarsku djelatnost s područjem zaštite kulturne baštine. Partnerima na programu, restauratorima Hrvatskog restauratorskog društva, putem usluge međuknjižnične posudbe pribavljena je stručna literatura iz područja konzervatorsko restauratorske djelatnosti, promovirajući  tako  široj javnosti tu knjižničarsku uslugu.

Poseban cilj programa RestaURAtori u knjižnicama ostvaruje se susretima restauratora i građana, neposrednih korisnika knjižnica uključenih u program. Edukacijom o zaštiti, očuvanju i obnovi umjetnina i starih predmeta približava im se sama konzervatorsko-restauratorska djelatnost i u konačnici podiže svijest o trajnoj važnosti baštine.

Organizatori programa su URA – Udruga učenja, rada i aktivnog građanstva i HRD – Hrvatsko restauratorsko društvo

Udruga URA osnovana je početkom 2014. godine kako bi svojim aktivnostima, putem edukativno-kreativnih radionica i susreta oplemenila svakodnevicu svojih članova i korisnika. Volonterskim doprinosom članovi različitih profesija kreiraju zanimljive i poticajne sadržaje kojima su kultura i umjetnost najčešća poveznica.

HRD – Hrvatsko restauratorsko društvo osnovano je 1994. godine u Zagrebu kao strukovna udruga konzervatora-restauratora koji djeluju na području Republike Hrvatske.

Udruga okuplja konzervatore-restauratore koji rade u privatnom sektoru, one zaposlene u središnjoj državnoj službi za konzerviranje-restauriranje, muzejsko-galerijskim ustanovama, knjižnicama i arhivima te na sveučilištima

HRD je od 2014. član Europske konfederacije konzervatorsko-restauratorskih udruga (ECCO).